06 - 44527332
0598 – 612391

Bel mij terug

Restauratie zerken van Farmsum 

In 2012 en 2013 werden tijdens opgravingen in de kerk van Farmsum tientallen grafzerken uit de vijftiende tot en met de achttiende eeuw ontdekt. In een klap werd Farmsum een van de rijkste kerken in de provincie Groningen op het gebied van funerair erfgoed - met uitzicht op nog meer

     

     

 

Het gaat om de zerken van Haye Ripperda II en Frouke Onsta. De Onsta’s en de Ripperda’s behoorden in de middeleeuwen tot de machtigste hoofdelingenfamilies in het Groninger land.

Haye Ripperda II werd omstreeks 1455 geboren als zoon van Unico Ripperda (zoon van Bole

Ripperda en Hille Wigboldes) en Ulske Ukena (dochter van Focke Ukena en Hiddeke to Wijtwerd). Hij huwde Ailke Houwerda (dochter van Omke Snelgersma). Uit dit huwelijk stamt de hoofdtak Ripperda in Farmsum. In 1504 overleed Haye Ripperda II in Farmsum. Haye gold, tezamen met de Van Ewsums, als de voornaamste leden van de Ommelander ridderschap.

Na de (zeer afgesleten) zerk van Andolf Nittersum te Stedum (1471) is deze betrekkelijk goed bewaard gebleven zerk de oudste portretzerk in de provincie Groningen. Haye is afgebeeld als krijgsman in harnas, met een zwaard aan zijn zij en een helm aan zijn voeten.

Frouke Onsta was dochter van Abele Onsta en Hille Jarges. Zij huwde in augustus 1475 met Focke Ripperda (ook wel naar zijn grootvader Focke Ukena genoemd). Minder dan twee jaar later overleed zij al op Urbanusdag (25 mei) 1477 met nalating van één zoon, Peter Ripperda.

Frouke zal toen hoogstens een jaar of 25 zijn geweest. Frouke en haar man Focke zullen op de borg in Farmsum hebben gewoond. De zerk is uitzonderlijk fraai en goed bewaard gebleven. Het is de eerste 15de eeuwse zerk sinds ruim 50 jaar die is teruggevonden.

 

 

Werknemers van bouwbedrijf Blokzijl uit Blijham takelden de zerken in samenwerking met natuursteenbedrijf Tonkes van hun plaats, om ze vervolgens in een vrachtwagen naar Veendam te vervoeren. De zwaarste zerk woog ruim 1400 kilo en is van Frouke Onsta.

De operatie vroeg veel geduld en overleg, maar ook improvisatie. Dit omdat elke zerk anders is. De ene grafsteen bleek een mooi geheel terwijl andere stenen in stukken van hun plaats moesten worden getild.

.De zandstenen zerken van Unico Ripperda II (1474) en Hayo Ripperda II (1504) blijven in de kerk en zijn daar door natuursteenbedrijf Tonkes gerestaureerd. Het gaat om waardevolle, maar ook zeer kwetsbare zerken van een invloedrijke familie.

- See more at: http://www.eemsbode.nl/nieuws/15112/grafzerken-farmsum-overgebracht-naar-veendam/#sthash.CoeiUIwY.dpuf

Medio 2014 is de hele restauratie afgerond en zijn de zerken in de kerk van Farmsum te bewonderen.

<< Terug naar overzicht grafstenen

Nieuws

CORONA MAATREGELEN!  

 

Om Uzelf en onze medewerkers te beschermen vragen wij u vriendelijk tijdens uw bezoek aan ons bedrijf een mondkapje te dragen. Wij danken u hartelijk voor uw gewaardeerde medewerking.

 

Nu ook bereikbaar via WhatsApp

 

           06 - 44527332

          

bekijk hier onze vernieuwde showroom

 

 

2,5D waterstraalsnijden

 

 

 

Nieuw in ons assortiment zijn tijdelijke grafbedekkingen.

klik hier voor meer informatie

Natuursteenbedrijf Tonkes Bv is sinds kort tevens importeur van een aantal zeer gerenommeerde duitse groeves. klik hier voor meer informatie 

 

 

Afgelopen maand een project aan de A straat in de stad Groningen opgeleverd.

 

Restauratie zerken Farmsum afgerond.

Klik hier >>

 

Dekton is de nieuwste technologie op het gebied van oppervlakten zoals wanden en vloeren. Bekijk hier een greep uit ons assortiment.

Onderhoudsartikelen nodig?
Klik hier >>

Wist u dat?

2,5D waterstraalsnijden ook mogelijk isSilestone