Natuursteen

Natuursteen is een steensoort die al jaren gebruikt wordt in verschillende bouwwerken zoals grafstenen en huizen. Het gesteente kan op vele plekken in de wereld ontstaan, wat ervoor zorgt dat het heel divers is in kleur en structuur. 

Het vormen van natuursteen duurt ongelofelijk lang. Het is een proces wat eigenlijk nooit stopt. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld aardbevingen of vulkaanuitbarstingen, hierdoor versnelt het vormen van natuurstenen aanzienlijk.

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een steensoort die op drie verschillende manieren kan ontstaan. De eerste manier is stolling, waarbij het gesteente ontstaat door gestold magma of lava. Vrijwel alle stollingsgesteenten zijn opgebouwd uit verschillende kristallen.

Een andere vorm is sedimentgesteente. Deze vorm van natuursteen ontstaat doordat zand of kalk zich afzet in water en versteent. Sediment wordt door verwering of erosie losgemaakt, waarna het door bijvoorbeeld water of wind getransporteerd is naar de plek van sedimentatie. 

Metamorfe gesteenten zijn een combinatie van de eerder genoemde gesteenten, die later nog zijn veranderd van vorm, bijvoorbeeld door hitte en hoge druk. Zo kan kalksteen bijvoorbeeld veranderen in marmer en zandsteen in kwartsiet.

Waterstraalsnijden
Waterstraalsnijden

Hoe wordt het gesteente uit de natuur gehaald?

Er bestaan twee manieren voor de winning van natuursteen: boren en zagen. Bij de boormethode worden op de contouren verticale gaten geboord. Hier worden dan stalen wiggen tussen geslagen die het stuk splijten van de rots. Hierna worden er platen of tegels uit gezaagd, zodat deze op de juiste manier kunnen worden toegepast.

Grote stukken kunnen ook van de rots gesneden worden. Een draadzaag maakt lange zaagsneden, waarna er een verticale en horizontale gaten geboord worden die precies op elkaar aansluiten. Hier worden vervolgens met een staaldraad diamanten bolletjes ingevoerd. Door het begin en einde samen te voegen tot een lus en deze aan te trekken, slijpt deze zich zo een weg door de rots heen. 

Reparatie van natuursteen

Diverse soorten natuursteen

Er zijn verschillende soorten gesteenten die voorkomen in de natuur.

  • Graniet: een groot voordeel van dit gesteente is dat het erg goed blijft onder alle weersomstandigheden. Hierdoor worden de meeste grafstenen ook gemaakt van graniet. 
  • Kalksteen: Deze steensoort heeft prachtige kleuren en vormen. Het wordt ook vaak marmer genoemd, alleen dit klopt niet. Kalksteen is namelijk een afzettingsgesteente. 
  • Marmer: Het bewerken van de steensoort lang na het stollen door de aardkorst, vormt deze prachtige steensoort.
  • Kwartsiet: Dit materiaal wordt in plakken gewonnen en bestaat voornamelijk uit het mineraal kwarts.
  • Leisteen: Dit gesteente wordt in ‘schollen’ gewonnen. Dit zijn dikke plakken die worden gespleten tot de juiste dikte van de steen is bereikt.

Eigenschappen van natuursteen

Er zijn een aantal eigenschappen die typerend zijn voor natuursteen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de hardheid, de slijtweerstand, de splijtbaarheid en de weerbestendigheid. Verder is deze steensoort een van de meest duurzame materialen die er bestaat. 

Mits het materiaal goed onderhouden wordt kan dit gesteente een levenlang meegaan. Lees voor meer informatie hierover ook onze pagina over het onderhoud van natuursteen.

Afmetingen en dikte

Natuursteen wordt gewonnen in grote groeves. Hierdoor zijn de stukken vaak erg groot. Dit zorgt er dan weer voor dat er makkelijk grotere stukken uitgezaagd kunnen worden, voor bijvoorbeeld keukenbladen. 

De dikte van een vloer verschilt van 0.7 tot ca. 3 cm wanneer deze gespleten is, en 1.5 tot 2.2 cm wanneer deze gezaagd is. Het blijft een natuurlijk product, wat ervoor zorgt dat elk stuk uniek is wat betreft de kleur, structuur en de dikte. 

Natuursteen kan op elke maat worden ingemeten. Benieuwd naar hoe dit werkt? Lees verder op onze pagina over maatwerk.

symphony aanrechtblad

Hoe kan je natuursteen toepassen?

Op verschillende manieren kan deze steensoort worden toegepast. Grote stukken worden bijvoorbeeld gebruikt om keukenbladen van te maken. Of ze worden bewerkt tot vensterbank of tegels. Tegenwoordig is het ook erg populair om spoelbakken van natuursteen te maken. Natuurlijk kunnen er ook grafmonumenten van gemaakt worden. Eigenlijk kan het overal in huis en buitenshuis worden toegepast, dat is een van de mooie dingen aan natuur steen.

Waarom kiezen voor Natuursteenbedrijf Tonkes

Natuursteenbedrijf Tonkes is al bijna negentig jaar een begrip op het gebied van levering, verwerking en bewerking van natuursteen. Bij Tonkes kan je dus uitgaan van zowel jarenlange ervaring als expertise. Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over natuurstenen.

vraag een offerte aan bij tonkes natuursteen

Niet helemaal kunnen vinden waar u naar op zoek bent? Vraag dan hier een gratis offerte aan!