Marmer
Marmer wordt toegepast voor bevloering, vensterbanken, tafelbladen, schouwen en ook in badkamers.
Deze steensoort kan men verkrijgen met een gepolijst (glanzend), gezoet (mat) of ruw/antiek oppervlak. Vele marmer- en kalksteensoorten worden tegenwoordig ook geleverd in getrommelde vorm waardoor een zogenaamd verouderde tegel ontstaat. Marmer- en kalksteensoorten zijn qua kleur en uitstraling tijdloos en daardoor geschikt voor ieder interieur.
Uiterlijk
Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders, maar ook de kristalstructuur (zoals bij een suikerklontje). Marmer komt vooral voor in de kleuren wit en grijs, maar er zijn er ook in het rood en roze. Marmer is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen. De fossielen die in kalkstenen voorkomen zijn in marmer niet meer duidelijk te herkennen. Per marmer kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig.
Eigenschappen
Hieronder worden een algemene indruk gegeven van de eigenschappen. Voor de eigenschappen van een specifieke marmer kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie over het soort marmer.
- Bestand tegen normale gebruiksbelastingen. De glansgraad moet worden aangepast aan de gebruiks- en onderhoudsintensiteit. In de meeste gevallen voldoet matglans (gezoet) beter dan een hoogglans (gepolijst).
- Circa 80% van de marmers is vorstbestendig.
- Marmers worden meestal glanzend (polijsten en zoeten) afgewerkt. Het effect van andere bewerkingen met een dof of ruw uiterlijk is beperkt door de lichte steenkleur.