06 - 44527332
0598 – 612391
Bel mij terug

Leisteen en Kwartsiet

Uiterlijk

Leisteen en kwartsiet komt vooral voor in de kleuren donkergroen, donkerbruin, donkergrijs en zwart. Per soort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig. Leisteen en kwartsiet is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kleisteen. Leisteen en kwartsiet is sterk gelaagd. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Het natuurlijk splijtoppervlak verschilt per soort van ruw tot vrijwel glad. De vorm van de schollen is onregelmatig, ze worden ook wel flagstones of scherven genoemd. Vierkante- of rechthoekige tegels worden uit de schollen gezaagd of geknipt.

Eigenschappen

Hieronder worden een algemene indruk gegeven van de eigenschappen. Voor de eigenschappen van een specifieke leisteen kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie over het soort leisteen.

  • Bestand tegen normale gebruiksbelastingen. Bij leisteen komt vrijwel nooit een schilfer los maar bij kwartsiet kan dat wel. De mate waarin verschilt per steen. Vanwege het splijtoppervlak valt dat nauwelijks op en wordt dat niet als storend ervaren. Ook technisch is dat geen enkel probleem.
  • Circa 50% van de leistenen is vorstbestendig.
  • Meestal wordt het natuurlijke splijtoppervlak zonder verdere bewerking toegepast. Bij sommige leistenen kan het oppervlak worden geslepen of zelfs worden gezoet (matglans).

Leisteen of Kwartsiet als bouwmateriaal

Voordelen van leisteen als bouwmateriaal is, dat het gemakkelijk in kleine plakjes is te zagen of te verwerken, en bovendien is het niet waterdoorlatend, makkelijk te winnen en ziet er mooi uit. Doordat het wat vettig is en weinig poriën heeft, is ook het schoonmaken van leisteen makkelijk.

Kleurenoverzicht leisteen

Albino white
Albino yellow
Alta kwartsiet
Black slate
Black hyderabad
Canyon kwartsiet
Diamant G kwartsiet
Fevi stone
Gomma stone
Himachal green
Himalaya kwartsiet
Jaddish
Kotah blue
Kotah green
Kotah stone
Mandana brown
Mint
Modak
Mustang
Pillarguri bruin
Pillarguri zwart
Poema
Portugese leisteen
Sell pillarguri
Silver grey
Solnhofener
Sumi stone
Tandur yellow
Verde spluga

Natuursteenbedrijf Tonkes in Veendam is al sinds 1935 een begrip op het gebied van levering, verwerking en bewerking van natuursteen. Oorspronkelijk was het maken van grafstenen de voornaamste activiteit met als belangrijkste afzetgebieden Groningen, Friesland en Drenthe.

Nieuws

CORONA MAATREGELEN!  

 

Om Uzelf en onze medewerkers te beschermen vragen wij u vriendelijk tijdens uw bezoek aan ons bedrijf een mondkapje te dragen. Wij danken u hartelijk voor uw gewaardeerde medewerking.

 

Nu ook bereikbaar via WhatsApp

 

           06 - 44527332

          

bekijk hier onze vernieuwde showroom

 

 

2,5D waterstraalsnijden

 

 

 

Nieuw in ons assortiment zijn tijdelijke grafbedekkingen.

klik hier voor meer informatie

Natuursteenbedrijf Tonkes Bv is sinds kort tevens importeur van een aantal zeer gerenommeerde duitse groeves. klik hier voor meer informatie 

 

 

Afgelopen maand een project aan de A straat in de stad Groningen opgeleverd.

 

Restauratie zerken Farmsum afgerond.

Klik hier >>

 

Dekton is de nieuwste technologie op het gebied van oppervlakten zoals wanden en vloeren. Bekijk hier een greep uit ons assortiment.

Onderhoudsartikelen nodig?
Klik hier >>

Wist u dat?

Silestone verkrijgbaar is in talloze kleurschakelingen?Silestone